Wednesday, 17 May 2017

Het Brabantse Dorp

Het nooddorp stond op de plek waar nu het Ikaziaziekenhuis, Ahoy en het winkelcentrum Zuidplein zijn. Schouwburg Zuid, de voorganger van Theater Zuidplein was tot 1966 een directe buur van de 526 noodwoningen omvattende buurtschap.
Het verdwenen nooddorp werd ooit gebouwd als gevolg van het Duitse bombardement op 14 mei 1940, waarbij 80.000 Rotterdammers huis en haard verloren. De gemeente Rotterdam liet zes nooddorpen bouwen (drie aan de Noorderkanaalweg, een in Smeetsland en een in Overschie) om hen een dak boven het hoofd te geven. Het zesde van die nooddorpen was 'Het Brabantse Dorp' in de polder tussen Charlois en Vreewijk. De krappe woninkjes moesten uiteindelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw ruimte maken voor de bouw van het Ikaziaziekenhuis, Ahoy en het winkelcentrum Zuidplein. Een deel van de tweeduizend bewoners verhuisde naar Hoogvliet en Spijkenisse of een van de andere nooddorpen, waarvan dat in Overschie nog steeds bestaat.
De bewoners van het Brabantse Dorp hadden in Rotterdam geen goede naam. De bevolking was veelal arm en laag opgeleid, maar er was een sterke sociale cohesie in het dorp.
Dit project is ondersteund door het Mya Cultuurfonds en is o.a. tot stand gekomen in samenwerking met Stedelink 010, Gerwin Luijendijk en Despina Papachristoudi.

No comments:

Post a Comment